De meest recente toevoeging aan het GalleryViewer platform is de in Antwerpen gelegen galerie Callewaert Vanlangendonck, met een vestiging in de Wolstraat en een speciaal Collection-pand in een 17e-eeuws bouwwerk aan de Sint-Jacobstraat. De galerie werd in 2012 opgericht door Yoeri Vanlangendonck en Brecht Callewaert vanuit een intrinsieke voorliefde voor naoorlogse Belgische abstracte kunst, daarbij vooruitlopend op een museale herwaardering van dit kunstgenre. Belgische kunst werd namelijk lang vereenzelvigd met het Vlaams expressionisme en het surrealisme van kunstenaars als René Magritte. Maar ook na de Tweede Wereldoorlog was er in België sprake van een levendige avant-garde scène met een focus op abstracte kunst. Vanlangendonck: "België speelde toen een erg belangrijke en misschien wat onderschatte rol in de internationale avant-garde. Van de jaren vijftig en zestig bloeide hier de abstracte kunst. Er waren toen tal van bewegingen, zoals G58 en Raaklijn die actief en baanbrekend waren."
Tot en met 1 september is op GalleryViewer de online tentoonstelling ‘Cercle et Carré’ te zien. De titel van de tentoonstelling (letterlijk te vertalen als ‘Cirkel en Vierkant’) refereert aan de gelijknamige historische avant-garde groep die in 1929 in Parijs werd opgericht door de Uruguayaanse schilder Joaquín Torres García en de Belgische kunstenaar en kunstcriticus Michel Seuphor. In hun eigen tijdschrift ‘Cercle et Carré’ brachten zij constructivistische kunstenaars bijeen op internationaal niveau. In 1930 organiseerden zij een grootschalige tentoonstelling in Galerie 23 in Parijs, met 130 kunstwerken van abstracte kunstenaars als Hans Arp, Wassily Kandinsky, Sophie Taeuber-Arp, Le Corbusier, Mondriaan en Fernand Léger. In 1933 ging de beweging op in de Abstraction-Création-groep. Maar met name Seuphor (goede vriend en biograaf van Mondriaan) zette zich na de Tweede Wereldoorlog in voor de tweede generatie Belgische kunstenaars die werkten binnen de abstracte traditie.
De keuze voor dit internationale kunstenaarscollectief als uitgangspunt voor de galerietentoonstelling is tweeledig. Enerzijds dient de tentoonstelling als eerbetoon aan Seuphor als kunstcriticus. Anderzijds dient het als een kader waarin het werk van hedendaagse kunstenaars, die eveneens werken vanuit geometrische vormen als cirkels en vierkanten, een dialoog aan gaat met het werk van diverse naoorlogse kunstenaars. Daarin wordt gespeeld met de tegenstelling tussen de volmaakte cirkel versus het imperfecte vierkant. Bovendien werken hedendaagse kunstenaars als Jef Meyer, Ayrton Eblé en het duo Daems van Remoorte vanuit een bekende beeldtaal, maar maken zij daarbij gebruik van nieuwe technieken en middelen zoals laserprinten.
Callewaert Vanlangendonck gaat voor de tentoonstellingen kunsthistorisch te werk en toont naast de kunstwerken ook regelmatig aanvullend archiefmateriaal, oude foto’s en affiches. Bovendien heeft de galerie inmiddels verschillende monografieën gepubliceerd en kunstwerken van belangrijke naoorlogse kunstenaars worden permanent getoond in de galerie. Er wordt bovendien out-of-the-box gedacht: na het overlijden van Guy Vandenbranden in 2014 organiseerde de galerie een dubbel retrospectief in samenwerking met Delen Private Bank, waarbij tientallen werken te zien waren in Antwerpse bankkantoorgebouwen.
Let op: hoewel er strikt gezien geen sprake is van een lockdown in Antwerpen zijn er wel degelijk lokale maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te bedwingen. Vanuit Nederland geldt op dit moment een negatief (oranje) reisadvies voor de regio Antwerpen. Kijk online naar de meest recente informatie.