Art Brussels, de belangrijkste Belgische beurs voor hedendaagse en moderne kunst, kan dit jaar vanwege de Corona uitbraak alleen online plaatsvinden. GalleryViewer toont drie weken lang kunstwerken van meer dan honderd door Art Brussels geselecteerde galeries. Iedere donderdag komen er nieuwe werken bij. In dit artikel lichten we weer een aantal werken uit het aanbod uit.
Mohsen Gallery | Mojtaba Amini
De Iraanse kunstenaar Mojtaba Amini staat bekend om zijn morbide installaties, schilderijen en sculpturen. Amini gebruikt zijn kunst als een manier om traumatische jeugdherinneringen te verwerken en tegelijkertijd te reflecteren op situaties waarin mensen hun vaderland moeten ontvluchten. Dood, angst en verlating zijn om die reden terugkerende thema’s in zijn werk. Hij gebruikt daarvoor materialen als leer, ijzer, schapenvacht, zeep, kameelwol en dierlijke lijm. Voor deze installatie liet Amini zich inspireren door het werk van de beroemde 18e-eeuwse kunstenaar Giovanni Battista Piranesi en dan in het bijzonder door zijn verbeeldingen van ondergrondse gevangenissen. Deze worden gekenmerkt door gothische architectuur, mysterieuze wielen en touwen en martelwerktuigen. Amini: “Ik reproduceerde iedere donkere en belachelijke decoratie. Na het maken van deze ontwerpen heb ik plafondhangers gemaakt die doen denken aan objecten die aan de plafonds van kerken, tempels en moskeeën hangen. Die zijn vaak stralend en opzichtig. Ik heb vervolgens stukjes en beetjes weggehaald en toegevoegd en ik heb ze helemaal zwart geverfd.” Bekijk meer werk van deze kunstenaar in de online booth van Mohsen Gallery.
Toen de Roemeense kunstenaar Dan Perjovschi in 1999 de kans kreeg om zijn land te vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië, stuitte hij op een praktisch probleem: hij had niet voldoende budget om nieuw werk te maken of om zijn bestaande werk naar Venetië te vervoeren. Hij besloot om direct op de paviljoenvloer te tekenen, wat in feite het startpunt was voor zijn nu zo kenmerkende beeldtaal. In zijn ogenschijnlijk eenvoudige tekeningen (voortbouwend op zijn ervaring als politiek cartoonist) vraagt hij aandacht voor belangrijke sociale, economische en politieke kwesties. Daarnaast uit hij ook vaak kritiek op de kunstwereld zelf. Perjovschi groeide op in het communistische Roemenië, waardoor hij zijn huidige vrijheid niet als vanzelfsprekend beschouwt. “Alles werd gecontroleerd en gecensureerd. Ik had geen idee dat er graffiti bestond.” Zijn werk is nu te zien in de online booth van Michel Rein.
WHATIFTHEWORLD | Lakin Ogunbamow
De Nigeriaanse fotograaf Lakin Ogunbanwo werkt op het snijvlak van modefotografie en klassieke portretfotografie. Voor zijn project ‘Are We Good Enough’ documenteerde hij de hoeden die door verschillende etnische groepen in Nigeria worden gedragen als culturele betekenisdragers (of in de semiotiek: signifiers). "Ik heb de behoefte gevoeld om de complexiteit van mijn cultuur vast te leggen om zo het Westerse en monolithische narratief over Afrika te weerspreken.” Visueel is zijn werk, gekenmerkt door levendige kleuren en gedurfde composities, een minimalistisch eerbetoon aan de Afrikaanse studiofotografie die populair was in de jaren zestig en zeventig. Zijn werk was onder andere te zien in The New Yorker, Vogue Italia, New York Times, British GQ en ID online. Zijn werk is te zien in de online booth van WHATIFTHEWORLD.
De Israëlisch-Deense schilder en beeldhouwer Tal R staat bekend om zijn uitbundig gekleurde werken die zowel geïnspireerd zijn op beroemde historische stromingen als het symbolisme, fauvisme en expressionisme, maar ook door art brut en kunst door kinderen. Op het eerste oog lijkt zijn werk gekenmerkt door een kinderlijke eenvoud, maar daar onder schuilt een subtiele complexiteit. Zijn werken doen wild, levendig, speels en soms absurdistisch aan. “Ik schilder een beetje zoals mensen een lunchdoos vullen. Ik heb constant een hete pot op het vuur waar ik allerlei materiaal in gooi.” Hij beschrijft zijn kunst zelf met het Hebreeuwse woord ‘kolbojnik’, een term die wordt gebruikt om het afval en de overblijfselen te beschrijven die ontstaan aan het eind van een diner. Tal R ziet daarin met name het creatieve potentieel. Zijn werk wordt vertegenwoordigt door Tim Van Laere Gallery.
Gallery FIFTY ONE | Stephan Vanfleteren
“Ik vrees dat een foto altijd agressief is, met hoeveel respect je hem ook maakt. Denk aan de uitspraak ‘to shoot a picture’, een foto ‘schieten’. Die vergelijking is ook niet zomaar uit de lucht gegrepen.” Stephan Vanfleteren is misschien wel de meest bekende fotograaf uit België, vooral bekend van zijn persoonlijke, krachtige en indringende zwart-wit portretten. Hij maakte daarnaast ook veel foto’s op staat in grote steden als New York en Londen. Tussen 1993 en 2009 werkte hij bovendien als freelance fotograaf voor de Belgische krant De Morgen en hij maakte in deze periode dan ook veel documentair werk, van de genocide in Rwanda tot groepen vluchtelingen uit Kosovo. Zijn werk is te zien in de online booth van Gallery FIFTY ONE.
Je vindt op het online platform ook werken van kunstenaars als Carlos Cruz-Diez, Gilbert & George , Nan Goldin en Pierre Alechinsky.
Het online platform voor Art Brussels staat nog tot 15 juni live op GalleryViewer
Bekijk het eerste deel uit deze reeks hier.
Bekijk het tweede deel uit deze reeks.