Met ‘Tamed Animals’ brengt Nel Bonte haar eerste solotentoonstelling bij Eva Steynen Gallery. Bonte presenteert een diversiteit aan vormen, materialen en texturen. Soms zindert er iets bij mij: een teken van herkenbaarheid of begrip. Zodra ik denk te weten waarover het gaat, ontsnapt het me weer. Haar werk laat zich niet grijpen.
Haar sculpturen bevinden zich in de ruimte of aan de muur. Ze toont ook aquarellen. Het is een bont geheel. Dagelijkse voorwerpen, vormen of architecturale elementen zijn voor haar een inspiratiebron. Bonte is vaak onderweg. “Ik zie een element of een woord dat mij inspireert.” Ze heeft oog voor details. Als ze een interessante vorm ziet, maakt ze daar meteen een mal van. “Ik verzamel de mallen in mijn atelier. Daar combineer ik ze tot assemblages en bepaal ik in welk materiaal of welke kleur ik ze ga afgieten.”
Organische en geometrische vormen wisselen elkaar af of komen samen. Voor een reeks sculpturen vertrok ze van strijkparels. “Ik bewerkte strijkparels met een warmteblazer. De chemische reactie vervormde een geometrische patroon tot een organische vorm.”
Het resulteert in amorfe vormen waar veel beweging in zit. “Voor verschillende werken in deze tentoonstelling baseerde ik me op kinderspeelgoed, zoals ook puzzelstukken van een tangram.” Het zijn bouwstenen. “Ik puzzel graag met stukken en zoek naar interessante verhoudingen. Het speelgoed vormt een basis om zaken naar mijn hand te zetten. Het fascineert me om een eenvoudig object uit een context halen en er een nieuw bestaan aan te geven.”
Andere werken zijn gebaseerd op architecturale elementen. Ze tekent naar waarneming, abstraheert en vertaalt het naar een sculptuur. Dat inspireert haar dan weer om aquarellen te maken. Het ene werk voedt het andere. Ze varieert en bouwt voort. Het is een samenspel van vorm, materiaal, kleur en textuur. Haar werken staan met elkaar in verbinding. Dat vinden we ook terug in de presentatiewijze. Positieve en negatieve ruimtes zijn een constante. Ze creëert een spanningsveld tussen aan- of afwezigheid, gedefinieerd of onbepaald.
Bonte onderzoekt graag mogelijkheden. Ze omarmt fouten en toevalligheden die tijdens proces ontstaan. “Soms zorgt een bepaalde temperatuur of een materiaal voor een onverwachte reactie. Dat vind ik een meerwaarde voor een sculptuur of het levert mogelijkheden op om nieuw werk te maken.”
Verder werkt ze graag in reeksen en experimenteert met schaal. “Ik kies meestal niet voor realistische schaal, wel voor een verkleining of uitvergroting. Mijn voorkeur gaat naar groot en monumentaal.” Dat vertaalt zich in de waaier aan kunstwerken die ze al realiseerde voor de publieke ruimte.
Bonte maakt meerdere versies en probeert diverse materialen en texturen uit. Soms leidt dat tot uitgesproken sculpturen op een sokkel. Elders krijgen de sculpturen pootjes of staan op schragen. Andere werken doen denken aan schaalmodellen of maquettes. Er zijn sculpturen met een glimmende of matte glazuur. Soms zijn ze nauwgezet afgewerkt, andere werken tonen nog sporen van vingers, spatels of zien er verweerd uit. Ook zo laat haar werk zich niet in een hokje plaatsen. Wanneer spreken we over een sculptuur en beschouwen we iets als afgewerkt?
De gepresenteerde werken zijn overwegend wit en zwart met enkele kleuraccenten, zoals roze en groen. Een kleur biedt vaak een referentie. Bonte kiest eerder voor onbeduidende kleuren. Ze bevreemden eerder dan dat ze betekenis geven. Als mens doen we niets liever dan zoeken naar herkenbaarheid, benoemen en verklaringen vinden. We houden van houvast en willen graag duidelijkheid. Daar speelt Bonte mee. Haar werk herinnert ons aan zaken uit ons collectief geheugen. Het laat zich niet vastleggen in categorieën en ontglipt aan eenduidige betekenissen. Bonte toont geen hapklare beelden. Ze zet de toeschouwer aan het werk. Wat we zien is open voor interpretatie. Die ontastbaarheid houdt haar werk fris en dynamisch. Het laat zich telkens opnieuw lezen. Naast de fysieke aanwezigheid, opent Bonte met haar werk een mentale ruimte. Haar werk is geen eindproduct, maar een invitatie om deel te nemen aan een proces. Gebruik je zintuigen. Bonte wakkert ook onze verbeelding aan. We krijgen de kans om zelf op ontdekking te gaan, invulling te geven aan haar werk en verbanden te leggen.