Art Brussels, de belangrijkste Belgische beurs voor hedendaagse en moderne kunst, kan dit jaar vanwege de Corona uitbraak alleen online plaatsvinden. GalleryViewer toont drie weken lang kunstwerken van meer dan honderd door Art Brussels geselecteerde galeries. Iedere donderdag komen er nieuwe werken bij. In dit artikel lichten we weer een aantal werken uit het aanbod uit.
Irène Laub Gallery | Tatiana Wolska
De multidisciplinaire praktijk van deze Poolse kunstenaar bestaat uit het opnieuw vormgeven van gerecycled materiaal tot organische, biomorfe, zinnelijke en haast woekerende sculpturen. In 2015 werd haar werk gepresenteerd in het Palais de Tokyo in Parijs. Wolska omschrijft zichzelf als een 'rommelverzamelaar' en maakt voor haar kunstwerken gebruik van afgedankte plastic flessen, geborgen hout, roestige spijkers en schuim van oude matrassen. Ze geeft deze materialen op deze manier naar eigen zeggen ‘een nieuwe adem'. Ze recycled niet alleen omdat ze een milieuactiviste is, het is daarnaast een overblijfsel uit haar jeugd in het communistische Polen, waar recycling noodzakelijk was om een algeheel gebrek aan goederen te compenseren. Haar werk is te zien in de online booth van Irène Laub Gallery.
“Als je naar de geschiedenis van Zuid-Afrika kijkt, hadden vrouwen geen keus. Ze werden gediscrimineerd, ten eerste omdat ze vrouw waren, en ten tweede omdat ze zwart waren.” De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mary Sibande werd geboren ten tijde van apartheid, toen het verplicht was om zwarte kinderen een christelijke naam te geven. Om die reden nam Mary het alter ego ‘Sophie’ aan, van waaruit ze de geschiedenis en erfenis van Zuid-Afrika onderzoekt en specifieker de sociaal-politieke bagage van het zwarte vrouwenlichaam in postkoloniaal en post-apartheid Zuid-Afrika. Sibande was de eerste vrouw in haar familie die kon studeren, haar moeder en grootmoeder werkten allebei als huishoudelijke hulp. In veel van Sibande’s werk zien we dit symbool dan ook terug in de vorm van haar alter ego, of juist in de vorm van het terugpakken van macht en het herschrijven van het koloniale narratief. Sibande: “Zuid-Afrikaanse kunstenaars hebben veel te ontmantelen. We vragen ons af: 'Waarom is apartheid ontstaan? Waar ben ik na de apartheid? Wat betekent het om tegenwoordig een zwarte vrouw in Zuid-Afrika te zijn?' Deze vragen worden bakstenen in een huis dat kunstenaars om zich heen bouwen.” Haar werk was onder andere te zien in het British Museum in Londen, tijdens de Biennale van Venetië, Paris Photo en het Textielmuseum in Tilburg. Tijdens Art Brussels is werk van deze kunstenaar te zien in de online booth van SMAC Gallery.
Axel Vervoordt Gallery | Otto Boll
De Duitse kunstenaar Otto Boll maakt zwevende, stalen sculpturen die lijken op delicate lijnen die in de lucht zijn getekend - of haast spontaan verschenen lijken te zijn. Boll werkt in het extreem minimalisme en zijn sculpturen van slechts 3 mm breed roepen een gevoel van vluchtigheid op omdat ze ieder moment weer lijken te kunnen verdwijnen. De uiteindes van zijn installaties zijn zo dun geslepen dat ze de lucht lijken te doorboren. De tegenstellingen in zijn sculpturen suggereren materialiteit, maar ook leegte, aanwezigheid en afwezigheid, het zichtbare en het onzichtbare. De kijker ondergaat de volledige ervaring pas wanneer er fysiek om het werk heen gelopen kan worden. Zijn werk was eerder te zien tijdens de Biennale van Venetië in 2015. Boll wordt vertegenwoordigt door Axel Vervoordt Gallery.
Galerie Lelong & Co. | David Hockney
De Britse schilder David Hockney behoeft haast geen introductie: hij is één van de meest belangrijke schilders van de 20e eeuw en hij was één van de eerste grote kunstenaars die betrokken was bij de pop art beweging in de jaren zestig. In 2018 brak hij alle records omdat één van zijn werken voor ruim 90 miljoen dollar werd verkocht: een record voor werk van een levende kunstenaar. Overigens werd dat record een jaar later alweer verbroken toen een werk van Jeff Koons voor 91,1 miljoen dollar van de hand ging. Tijdens Art Brussels 2020 verkoopt Galerie Lelong & Co. een aantal van Hockney’s beroemde iPhonetekeningen die zijn afgedrukt op papier.
De in New York gevestigde kunstenaar Ethan Cook maakt minimalistische ‘schilderijen’ die hij samenstelt op een weefgetouw, volgens verschillende op regels gebaseerde systemen die leiden tot de uiteindelijke composities. Deze abstracties bouwen voort op de traditie van color field painting (dat we onder andere kennen uit het werk van Rothko en Albers) en Minimal Art. Binnen deze strakke composities, in unieke en beperkte kleurenpaletten, laat Cook ook ruimte voor kleine foutjes en toevalligheden.
Het online platform voor Art Brussels staat nog tot 15 juni live op GalleryViewer
Bekijk het eerste deel uit deze reeks hier.