Galerie Gerhard Hofland in Amsterdam presenteert tot en met 29 juni twee solotentoonstellingen: van Horst Ademeit en Marjolijn de Wit. De Nederlandse kunstenaar Marjolijn de Wit verkent in haar werk thema's als toekomstige archeologie, uiteenlopende interpretaties van de geschiedenis en de complexe driehoeksverhouding tussen de mens, de natuur en de consumptiemaatschappij. Haar multidisciplinaire praktijk omvat onder meer keramiek, fotografie, schilderijen en installaties.
De Wit verwerkt in haar werken regelmatig beelden van natuur en landschappen: van bossen en uitgestrekte bergketens tot vlinders, planten, bloemen en fruit. Deze natuurlijke elementen combineert ze op collage-achtige wijze met abstracte vormen en man-made objecten: glazen whiskey, een pil (een symbool voor de farmaceutische industrie), een champagnetoren, roodgestifte lippen uit een reclame, de sterren van een vlag, geslepen diamanten of borden vol kreeften zoals je die in een restaurant geserveerd krijgt. Deze elementen symboliseren de manieren waarop we de natuur verstoren en controleren en ze vertegenwoordigen de sporen die we achterlaten: de archeologie van de toekomst. De kunstenaar speculeert daarmee over de toekomstige interpretatie van de veranderingen die we, bedoeld en onbedoeld, aanbrengen aan het landschap.
De werken van De Wit geven zichzelf niet direct bloot aan de kijker; ze nodigen uit om langer te kijken en dieper na te denken. De kunstenaar start haar olieverfschilderijen met het maken van een schets en een geabstraheerde achtergrond op het canvas, maar in de fase daarna gaat ze voornamelijk intuïtief te werk. Ze speelt in haar praktijk onder meer met verschillende technieken, materialen, schaal en composities, en ze werkt vaak op grote schaal. Inhoudelijk haalt ze inspiratie uit advertenties, nieuwsartikelen en oude National Geographic magazines uit de jaren zeventig en tachtig. Ze is daarbij bijvoorbeeld gefascineerd door de groeiende contrasten tussen en de tegengestelde belangen van de advertenties (denk aan luchtvaartmaatschappijen) en de redactionele inhoud van het blad. Daarnaast is ze geboeid door het feit dat de onderwerpen die toen aan bod komen in grote lijnen de gesprekken zijn die vandaag de dag gevoerd worden: bijvoorbeeld over klimaatopwarming en veranderende landschappen.