EVA STEYNEN GALLERY in Antwerpen presenteert tot en met 15 juni een duotentoonstelling met werk van twee kunstenaars die de wereld benaderen met een zekere bedachtzame traagheid. Ze staan stil bij dingen die anderen als vanzelfsprekend beschouwen. De Belgische Wannes Lecompte werkt daarbij voornamelijk als schilder, terwijl de Japanse Ken'ichoro Taniguchi vooral sculpturen maakt.
Ken'ichoro Taniguchi studeerde Beeldende Kunst aan de Universiteit van Hokkaido en verdeelt zijn tijd tegenwoordig tussen Berlijn en Sapporo. Zijn praktijk wordt gekenmerkt door Hecomi, een Japans woord dat wordt gebruikt om een deuk, verzakking of scheur te beschrijven, meestal in een oppervlak. In alledaagse zin wordt het bijvoorbeeld vaak gebruikt in de context van schade aan een auto, maar de term kan ook breder worden toegepast: op elk oppervlak dat is ingedeukt of vervormd. Taniguchi is gefascineerd door deze scheuren en barsten (of negatieve ruimte) in het stedelijke landschap, niet zelden veroorzaakt door de natuur. Deze schade wordt vaak als negatief beschouwd, maar de kunstenaar zoekt naar manieren om dit om te vormen tot iets lichts, beweeglijks en positiefs.
Taniguchi gebruikt voor zijn driedimensionale en vouwbare werken hard en met de hand uitgesneden PVC in een kenmerkende gele kleur, waarbij hij de elementen verbindt met materialen als messing, hout, staal en scharnieren. De resulterende tegenhanger van deze negatieve ruimte oogt verrassend organisch, alsof je naar een koraalachtige levensvorm kijkt. Tegelijkertijd laten de ogenschijnlijk gewichtsloze werken denken aan uitgeknipt papier. Soms plaatst de kunstenaar deze negatieve vormen terug in hun originele context (de originele scheur), wat een bijzonder bevredigend effect heeft. Tot 18 juni neemt de kunstenaar deel aan een residentieprogramma, waarbij hij Antwerpen op deze manier in kaart brengt. De namen van de werken verwijzen dan ook vaak naar de locaties die hem inspireerden tot het specifieke werk. Zijn werk is onder meer opgenomen in de collecties van Fondation Maeght, de DKV Foundation en Museum Rotterdam.