Dieter Durinck is schilder en oprichter van Social Harmony, een kleine projectruimte in het centrum van Gent. Ook runt hij een klein cassettelabel met die naam. Bij Pizza Gallery is nu Flute Interlude te zien. Het vertrekpunt voor die expo was een Arabische fluit die Durinck in een kringloopwinkel vond. Voor Flute Interlude schilderde Durinck vooral fluiten en handen, toch is er volgens hem geen vooropgezet plan: “De titel en een soort samenhang is pas na het maken van de werken gekomen. Die fluit toont voor mij dat alles een aanleiding kan zijn om te schilderen. Het is ook een soort verborgen kritiek naar een vorm van zelfopgelegde consistentie die overal gangbaar is.”
Waar is je atelier en hoe ziet het eruit?
Mijn atelier is in het centrum van Gent in een jaren '90 stijl kantoorgebouw dat binnenkort wordt omgebouwd naar appartementen, zoals overal. Ik zit daar dankzij de architect van dat project, Xavier Donck, die ook verzamelaar was en die dit jaar jammer genoeg overleden is.
Hoe ziet een typische dag in je atelier eruit?
Ik heb niet echt een vaste structuur, er zijn periodes van lange dagen schilderen afgewisseld met digitaal werk, zeefdrukken en muziek proberen spelen, meestal eindigt het in Café Fatima om de hoek.
Een van de eerste dingen die je over jou vindt online zijn je Discogs- en Bandcamp-accounts. Mag ik daaruit afleiden dat je muziek draait tijdens je werk?
Er speelt inderdaad constant muziek, nu veel NTS-radioshows en hiphopmixtapes uit het midden van de jaren '90.
Je bent naast schilder ook grafisch vormgever en oprichter eigenaar van Social Harmony in Gent.
Wat is Social Harmony precies?
Social Harmony is begonnen in een oud hotel in Gent waar we een atelier hadden en veel optredens organiseerden, nu is het een kleine offspace en cassettelabel. Er zit geen masterplan achter, maar er blijven op de één of andere manier altijd wel dingen gebeuren, zonder budget :)
Is het hebben van een platenlabel makkelijk te combineren met je werk als schilder?
Ik zie het niet als een echt label, er zijn al zoveel goeie labels, maar eerder als een klein platform om af en toe publicaties en tapes uit te brengen, vergelijkbaar met Risiko Press en Stenze Quo. Ik vind het nice om te experimenteren met verschillende printtechnieken zoals riso, zeefdruk en fotokopie voor flyers, posters en cassettecovers. Dit leidt ook altijd tot nieuwe mogelijkheden in mijn eigen schilderwerk.
Is het combineren van rollen/functies typisch voor jouw manier van werken?
Ja, ik vind het wel interessant om verschillende projecten tegelijk te doen en niet enkel 'eigen' schilderwerk te maken. Dat maakt het soms wel onduidelijk voor mensen.
Puur uit belangstelling: Wat voor soort muziek geeft Social Harmony uit en waarom geven jullie alleen cassettes uit?
Veel verschillende genres van New Age synth muziek tot Memphis rap. Cassettes vooral omdat het goedkoop is, rap in productie, en ik vind het ook een zalig format om artwork voor te maken. De volgende release wordt een mixtape met muziek uit de jaren '80 van rdp.tv.
Flute Interlude, je huidige show bij Pizza Gallery, bestaat hoofdzakelijk uit schilderijen van blokfluiten. Nu komen muziekinstrumenten al zelden voor op schilderijen, maar het instap-instrument bij uitstek, zag ik nooit eerder. Is het een ode aan dit instrument?
Het begin voor die expo was een Arabische fluit die ik gevonden heb in de kringloopwinkel en die ik als storend element schilderende in een gesturaal schilderij. Erna gebruikte ik hetzelfde motief op een andere manier door het te herhalen binnen het kader. Vroeger heb ik al veel buizen geschilderd als illusionistische 3D figuren die fungeerden als een soort minimale figuratie in eerder abstractere werken. Die fluiten gaan daar voor mij perfect op verder. De cirkels voor de gaten maakte ik met een arts&crafts tool. Het is als motief voor mij tegelijk iets folkloristisch als industrieel, en zoiets simpel roept zoveel associaties op van Andes panfluitmuziekgroepen, blokfluitles, tot de Griekse God Pan. Ik luisterde tijdens het schilderen veel naar de New Age muzikant Ariel Kalma, het is dus tegelijk ook wel een hommage aan echte fluitmuziek, zonder te documentair te zijn.
Een ander terugkerend element in deze serie werken zijn handen, soms met balletjes erop. Is dat een verwijzing naar het bespelen van een fluit/blokfluit?
Ik heb handen al op verschillende manier gebruikt binnen mijn werk, dikwijls komende van verpakkingsmateriaal voor handschoenen. Hier is het voor mij inderdaad gelinkt met het bespelen van de fluit, en ook een verwijzing naar de eerste plaat van bovengenoemde Ariel Kalma, die als cover voor zijn eerste plaat Le Temps des Moissons telkens de omtrek van zijn hand op de hoes tekende, verwijzend naar het begin van de grotschilderkunst.
Is er een achterliggend thema dat je in Flute Interlude wilt behandelen, zoals bijvoorbeeld bij je vorige project Bootleg Paintings het geval was?
Er was geen vooraf bepaalde thematiek, de titel en een soort samenhang is pas na het maken van de werken gekomen. Die fluit toont voor mij dat alles een aanleiding kan zijn om te schilderen. Hier werkt het soms als een storend, bizar, concreet element in eerder gesturaal/freestyle schilderwerk en soms als abstract, industrieel repetitief element.
Het is ook een soort verborgen kritiek naar een vorm van zelfopgelegde consistentie die overal gangbaar is vandaag in de kunst en iets wat ons ook op school werd aangeleerd, quote: "Je moet streven naar diversiteit en homogeniteit binnen een reeks werken." Ik geloof er niet in. Door die herhaling zo duidelijk te maken met 1 motief doe ik wel net hetzelfde, een beetje zoals Albert Oehlen kritiek gaf op schilderkunst door zelf te schilderen.
Stel, ik geef je carte blanche. Wat voor werk zou je dan ogenblikkelijk gaan maken?
Ik wil al lang een reeks rekken maken in metaal, geïnspireerd op rekken van nachtwinkels, met daarop schilderijen op aluminium, maar tot nu heb ik daar geen budget voor.
Waar werk je op dit moment aan?
Nu ben ik bezig aan werk voor een groepsshow met zakdoeken, Les Mouchoirs de Poche, in Convent in Gent in december, nieuwe schilderijen voor Art Antwerp met Pizza Gallery en ik ben bezig aan verschillende covers voor cassettes. Ook ben ik 2 tentoonstellingen in Social Harmony aan het voorbereiden: Brigade Cynophile en Biceps France in november en Julien Auregan in december.