Voor Griet Dobbels is het de eerste samenwerking met Shoobil Gallery. Evelien Gysen trekt ondertussen reeds een vierde keer naar de Antwerpse galerie van Serena Baplu. De relatie tussen perceptie en realiteit, en de dialoog tussen natuur en cultuur vormen de rode draad binnen het oeuvre van beide kunstenaars. Elk op hun eigen manier focussen ze zich op de relatie tussen het individu en de omgeving waarin ze leven. Voor Gallery Viewer ging ik echter op zoek naar de verschillen in eenzelfde queeste.
Serena heeft geopteerd om tijdens de expo beide kunstenaars in dialoog met elkaar te laten treden. De twee ruimtes waaruit de galerie bestaat, hadden immers perfect twee afzonderlijke artistieke monologen kunnen opleveren. Gelukkig heeft ze dit niet gedaan en kunnen bezoekers de samenspraak zelf bekijken, want - laat ons eerlijk zijn – beiden kunstenaars hebben hun eigen specifieke kijk op eenzelfde onderwerp.
De ‘spookachtige’ kijk van Evelien Gysen
Een eerste confrontatie met het werk van Gysen kan voor de nodige verwarring zorgen. Serena zelf omschrijft haar werk als een experiment met stream-of consciousness waarbij geen vastliggende of vastgelegde waarheid te vinden is. Kunstkenner en artistiek directeur van WARP, Stef Van Bellingen, verwijst in een poging om haar werk te duiden naar het begrip ‘pareidolia’. De term laat zich best omschrijven als een psychisch-optisch verschijnsel waarbij men in willekeurige beelden toch herkenbare zaken waarneemt. Beelden zeggen meer dan woorden, maar toch onderneem ik een dappere poging om woord bij beeld te voegen. Een eerste voorbeeld is het werk I walk alone dat herinneringen oproept aan Van Goghs populierenlaan in Nuenen. Door het uitvergroten van het beeldmateriaal ontstaat een steeds grovere korrel die het resultaat laat vervagen en bij momenten zelfs in een spookachtige atmosfeer onderdompelt. Een gelijkaardig beeld duikt op bij Walking 1, waarbij Gysen haar camera richt op een ontwortelde boom, waaruit een bosgeest ons lijkt aan te staren. Evelien Gysen vertrekt van hyperrealistische foto’s en manipuleert ze tot beelden waarop niets is wat het lijkt.
Griet Dobbels brengt kunst in kaart
In 1986 studeerde de kunstenaar af aan The Royal College of Art in Londen en op haar artistiek CV staan expolocaties als De Brakke Grond, Museum Dhondt-Dhaenens, Netwerk Aalst en de Fondazione Pistoletto.
De werken die ze tentoonstelt bij Shoobil vertrekken meestal vanuit bestaande geografische kaarten die ze zich artistiek toe-eigent. In School Atlas (06), 2023 wordt een Wolters schoolatlas uit 1939 ontdaan van zijn landkaarten en overschilderd met een boom in sumi-inkt, waarbij zwarte takken en bladeren de oorspronkelijke woorden overwoekeren. Een pittig detail is dat de bomen en de kaarten eenzelfde leeftijd hebben en zo ‘stille getuigen’ van een vervlogen periode worden.
Belgische Kongo_1919, 2023 toont dan weer een oude didactische schoolkaart van bijna twee op twee meter die ooit menig schoollokaal tooide. De oude geografische lands- en provinciegrenzen gaan schuil achter een immense boom uit bladkoper, een verwijzing naar de aanwezige grondstoffen en de strijd ervoor. Naast de visueel drukke beelden brengt Dobbels ook haast efemere werken, waarbij het overvloedige wit het beeld bijna volledig overvleugelt.
Straight Line Attempt II (Knokke-Heist - Blankenberge), 2017 is een unieke print die een onderdeel vormt van een serie van zeven verschillende werken waarin Dobbels de Belgische kustlijn in beeld brengt. Met de rug naar de zee toont ze ons een de betonnen oneffenheid van de flatgebouwen van Knokke tot De Panne. Tijdens de expo toont ze het enige deel dat nog niet zijn weg gevonden heeft naar een collectie: deel twee, van Duinbergen tot de vaargeul van Blankenberge. Zowel Evelien Gysen als Griet Dobbels hebben hun eigen beeldtaal om te tonen wat ooit was. Bij Gysen leidt dit vaak tot onrustwekkende beelden, bij Dobbels tot een omgeving waarin alles dreigt overwoekerd te worden.
Tip: Wie meer wil vernemen over het werk van beide kunstenaars kan op zondag 24 september om 16u in Shoobil Gallery terecht voor een artist talk.