Livingstone Gallery in Den Haag presenteert tot en met 8 april een solotentoonstelling van Raquel Maulwurf. De Spaans-Nederlandse kunstenaar is gefascineerd door de bijna onvoorstelbare destructiviteit van de mensheid, bijvoorbeeld door middel van oorlog en ecologische vernietiging.
De werken van Maulwurf worden getekend door een terugkerende paradox: enerzijds destructie en chaos en anderzijds de schoonheid van die destructie. Maulwurf brengt hiervoor houtskool en pastel aan op vaak grootschalig museumkarton en werkt in sommige gevallen met houtsneden. Door kleur weg te laten draagt ze bij aan het drama en de impact van haar beelden. In haar werk weet de kunstenaar iets essentieels en monumentaals vast te leggen. Als kijker vraag je je af: waarom willen mensen zo graag dingen vernietigen?
In grote lijnen bestaat het werk van Maulwurf uit twee reeksen: werken die zich richten op oorlog en werken die gaan over de natuur. Haar werken kijken daarom zowel terug als vooruit. Zo visualiseerde ze verschillende historische oorlogsgebeurtenissen en bombardementen — in werken met titels als 'Night raid on Tokyo 9 III '45, 2021’ — maar beschouwt ze sommige werken juist als een voorbode van de toekomst. De praktijk van Maulwurf is gestoeld op uitvoerig onderzoek in archieven en gesprekken met overlevenden uit oorlogsgebieden. In haar werken probeert ze eveneens die laag te vangen.
Ook in de context van klimaatopwarming is haar werk buitengewoon relevant, zeker nu het meest recente VN rapport, waaraan duizenden klimaatwetenschappers meewerkten, aantoont dat de gevolgen van klimaatverandering veel groter zullen zijn dan aanvankelijk verwacht. Maulwurf visualiseert hoe de mensheid de natuur aantast, maar ook hoe de natuur daar op reageert, bijvoorbeeld in termen van natuurrampen. In die zin valt haar werk te vergelijken met dat van de romantische kunstenaars, die ook de sublieme en overweldigende kracht van de natuur uitbeeldden. Soms is die vernietiging letterlijk te zien in het werk van Maulwurf, als ze haar werken te lijf gaat met scherpe objecten als een stanleymes.
Maulwurf studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem (op dit moment onderdeel van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten), gevolgd door een opleiding in multimedia aan het SAE International Technology College in Amsterdam. Haar werk was onder meer te zien in Stedelijk Museum Schiedam, het Centraal Museum, het Fries Museum, Singer Laren, Museum MORE, Museum Arnhem, Teylers Museum en Museum de Fundatie. In juni zal haar werk te zien zijn in Künstlerhaus Bethanien in Berlijn in het kader van de ‘Biennale Le Latitudini dell'Arte - Germany and Italy’. Haar werk is onder meer verzameld door het Rijkmuseum, Museum Voorlinden, Kunstmuseum Den Haag, Bonnefanten Museum, het Prefectural Art Museum Nagasaki, De Nederlandsche Bank en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.