In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Bas Kuiper (35) (Kunstverzamelaar)
Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is voor mij de belangrijkste bijzaak in het leven. Het is mijn mentale zuurstof. Via kunstwerken heb je een directe connectie met de maker, met een ander mens. Dit intrigeert mij als psycholoog. Kunst blijft mij fascineren en ik geniet elke dag weer van de kunst om mij heen.
Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?
Mijn ouders hebben in hun jongere jaren beiden vanuit hun eigen professie met kunstenaars samengewerkt. Bij ons thuis hing de nodige kunst, maar mijn ouders waren geen actieve verzamelaars. We gingen op vakantie wel altijd naar musea, en daar krijg je bewust dan wel onbewust toch veel van mee. Vanuit die basis heb ik mijn eigen weg gevonden.
Mijn fascinatie voor kunst is in het Stedelijk Museum begonnen, met de tentoonstelling die (toen nog) Koningin Beatrix in 2001 had samengesteld: ‘De Voorstelling. Nederlandse Kunst in het Stedelijk Paleis’. Ik stond daar op een gegeven moment voor een groot schilderij van Armando (Der Zaun) en werd erg geraakt. Ik vond het interessant dat een schilderij dat met mij kon doen en daar wilde ik meer van weten. Ik heb de catalogus van die tentoonstelling gekocht en ben sindsdien nooit meer opgehouden met het kijken naar kunst.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Ik haal mijn informatie overal vandaan. Tegenwoordig veel via digitale kanalen als Artsy, Artnews en vooral ook via Instagram. Maar ook bijvoorbeeld via nieuwsbrieven van galeries en instellingen. Daarnaast praat ik veel met verzamelaars, kunstenaars, galeriehouders en andere kunstprofessionals. Zo hoor je nog eens wat!
Ik bekijk het liefste kunst in het museum, tijdens biënnales of in de galerie. Het grote voordeel van een kunstbeurs is dat je heel veel kunt zien in korte tijd. Daarnaast geniet ik heel erg van atelierbezoeken. Zo kun je echt de tijd nemen om met elkaar te spreken over het werk.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Dit verschilt heel erg. Ik koop vooral uniek werk en als het al werk in oplage betreft, zijn het veelal unieke variaties. Maar ik schroom zeker niet om werk in oplage te kopen als het goed is!
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Het kan overal zijn; in de galerie, op een beurs of op de veiling. Ik koop ook wel werk online, maar dan alleen van kunstenaars wiens werk ik al een keer in het echt heb gezien.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop?
Ik verzamel sinds mijn zestiende, dus een deel van de collectie was er al voordat ik mijn partner ontmoette. Onze smaken liggen heel dicht bij elkaar, dus eigenlijk is er nooit discussie over de aankoop van een werk. We houden elkaar scherp in het kijken en afwegen.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
Er is geen galerie met wie ik een speciale band heb. Ik koop bij meerdere galeries, zowel nationaal als internationaal.
Er zijn vele kunstenaars waar ik werk van zou willen hebben. Hierbij een paar namen: Mark Rothko, Francis Bacon, Cy Twombly, Cady Noland, Anselm Kiefer, Sterling Ruby, Paul McCarthy, Peter Doig, Neo Rauch, Mark Manders, Alicja Kwade en Nina Canell.
Wie zijn je favoriete kunstenaars (op Gallery Viewer), en waarom?
Ik heb het werk van Olga Balema meerdere malen bij Fons Welters gezien. Balema maakt soms bizar, maar altijd prikkelend werk dat een hele ruimte kan overnemen.
Lucy Skaer: ik zag haar werk enkele maanden geleden weer bij GRIMM. Daar had ze een serie werken gemaakt over een (uiteindelijk geschoten) haas. De haas bestond uit niet meer dan een paar blokken koper, maar toch zag je dat het een haas was. Ik vind het prachtig hoe Lucy verhalend werk maakt vanuit diverse materialen.
Dit jaar liep ik op Art Rotterdam tegen het werk van Matea Bakula aan. Ze is bezig met mooie materiaalexperimenten die niet zijn wat ze lijken. Maar zeker is, dat je er aan wil zitten.
Roger Hiorns maakt zeer divers werk dat blijft boeien. Roger’s serie werken waarin allerlei voorwerpen zijn gehuld in kopersulfaat kristallen vind ik erg goed. Ook heeft hij enkele vliegtuigen ingegraven, waaronder een in Nederland. Fascinerend werk!
Ik volg het werk van Frank Ammerlaan al jaren. Hij is een fantastische schilder die keer op keer verrast met het gebruik van nieuwe materialen voor zijn schilderijen.
Bekijk de Instagram van Bas Kuiper
Gallery Viewer en Het Parool zijn op 18 april 2019 mediapartners geworden. De samenwerking bestaat uit een uitwisseling van content. Zo publiceert Het Parool wekelijks de rubriek ‘De keuze van…’ van Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx in de krant en op de site.