Gallery Sofie Van de Velde presenteert tot en met 20 november een duotentoonstelling in haar Nieuw-Zuid space in Antwerpen. Hierin wordt het werk van de Portugees-Britse kunstenaar Paula Rego getoond naast het werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Neo Matloga.
Paula Rego (1935-2022) overleed afgelopen zomer in Londen, na een buitengewoon succesvol jaar op professioneel vlak. Haar werk was niet alleen te zien in een groot retrospectief in Tate — dat vervolgens doorreisde naar Kunstmuseum Den Haag en Museo Picasso Málaga — maar ook in de veelgeprezen tentoonstelling van de Biënnale van Venetië: The Milk of Dreams, gecureerd door Cecilia Alemani en nog te zien tot en met 27 november. Het werk van Rego gaat over onderwerpen als feminisme, geweld tegen vrouwen, machtsverhoudingen en seksualiteit en is vaak gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. Het gelaagde werk van de kunstenaar voelt bovendien buitengewoon actueel. Abortus is bijvoorbeeld een terugkerend onderwerp in haar werk, een mensenrecht dat in verschillende landen onder druk staat, van de VS tot Polen en Hongarije.
Daarnaast toont de galerie enkele werken van Neo Matloga (1993), die zijn tijd tegenwoordig verdeelt tussen Amsterdam en zijn geboorteplaats Mamaila in Zuid-Afrika. De kunstenaar staat bekend om zijn direct herkenbare, grootschalige en monochrome collageschilderijen. Hij bouwt de werken op uit verf, foto’s, inkt en houtskool en verbeeldt in zijn intieme en mysterieuze werken meestal alledaagse, huiselijke taferelen en sociale interacties. Het zijn vaak herinneringen uit zijn jeugd, die plaatsvond in de nasleep van de apartheid. Ondanks het feit dat de verbeeldingen heel persoonlijk en lokaal zijn hebben ze tegelijkertijd iets universeels. De gefragmenteerde gezichten van zijn personages bestaan meestal uit elementen van verschillende personen, waardoor ze iets surrealistisch, komisch en abstracts krijgen. De kunstenaar speelt daarbij met conventies rondom perspectief, schaal en licht. Matloga stelt zelf dat dit vertekende beeld verwijst naar de manieren waarop er nog steeds naar zwarte gezichten gekeken wordt: vanuit een wit/Westers perspectief, waardoor er een vertekend en incompleet beeld ontstaat. Matloga benadrukt in zijn werk het helende aspect van familie en hoopt met de collages tegelijkertijd een gemis op te vullen in de Westerse kunstgeschiedenis.
Matloga rondde verschillende residenties af in De Ateliers, de Thami Mnyele Foundation, Foundation AVL Mundo, Zeitz MOCAA en The Bag Factory. Hij sleepte daarnaast onder meer de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst (2018) en de ABM AMRO Art Award (2021) in de wacht. Hij stelde zijn werk onder meer tentoon in S.M.A.K. in Gent, het Fries Museum, het Marta Herford Museum for Art, het Zeitz MOCAA in Kaapstad, Hermitage Amsterdam en het Paleis op de Dam.