In Livingstone Gallery in Den Haag is tot en met 10 juli een tentoonstelling te zien van Theo Eissens, een kunstenaar die in 2015 plotseling en veel te vroeg overleed op 62-jarige leeftijd. Eissens staat bekend vanwege zijn schilderijen en zeefdrukken waarin hij werkt met foto’s van beladen architectuur. Dit jaar zou hij zeventig geworden zijn, aanleiding voor de galerie om een eerbetoon te presenteren.
Theo Eissens werd in 1952 geboren in Amsterdam, enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog. Misschien verklaart dat zijn fascinatie voor bijzondere historische locaties met een vaak duistere lading. Daarnaast is hij geïntrigeerd door plekken die een bepaalde macht representeren. Met name de stad Berlijn speelt een grote rol in het werk van Eissens: hij maakte er niet alleen talloze foto’s, maar na 1992 woonde hij er ook voor langere periodes. Hij dompelde zichzelf daarbij volledig onder in de Duitse geschiedenis en kunstgeschiedenis.
In de tentoonstelling in Livingstone Gallery is bijvoorbeeld werk te zien waarin Eissens het Beelitz sanatorium vastlegde, een op dat moment verlaten kliniek waarin veel van de Berlijnse geschiedenis uit de 21 eeuw besloten ligt: Hitler bracht er een periode door nadat hij gewond was geraakt tijdens de Slag aan de Somme en in 1945 werd het gebouw gebruikt door het leger van de Sovjet-Unie. Ook DDR-leider Erich Honecker werd ooit opgenomen in het ziekenhuis, dat oorspronkelijk gebouwd was voor tuberculosepatiënten. Eind jaren negentig ging de kliniek failliet en sindsdien werden er onder meer films en videoclips opgenomen (van Rammstein tot Valkyrie en The Pianist) en werd er zelfs een moord gepleegd.
Eissens voegde aan zijn gezeefdrukte foto’s structureel kleuren toe die hij intuïtief vond passen bij het verbeelde. Het getoonde beeld krijgt daarmee een extra lading en context. De kunstenaar drukte zijn werk onder meer af bij het beroemde Druckwerkstatt Bethanien in Berlijn, waar hij zijn werk tentoonstelde naast het werk van kunstenaars als A.R. Penck en Bruce McLean. Daarnaast maakte hij veel werk in Amsterdam en New York.
In 2004 vond er een verschuiving plaats in zijn praktijk, waar hij voor die periode voornamelijk werkte op papier begon hij nu werk te maken op canvas en houten panelen. Hij maakte daarbij gebruik van zijn kennis over zeefdrukken, die hij overbracht op het canvas, waarna hij abstracte en geometrische vormen toevoegde in acrylverf.
Eissens verzorgde onder meer grote opdrachten voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en IMCD in Rotterdam.