In Rutger Brandt Gallery in Amsterdam kun je tot en met 25 juni een solotentoonstelling zien van de Bosnische kunstenaar Radenko Milak, die zichzelf omschrijft als een schilder van het digitale tijdperk. De kunstenaar staat bekend om zijn zwart-wit aquarellen, olieverfschilderijen, tekeningen en animatiefilms. Die zijn meestal gebaseerd op gevonden foto’s die hij aantreft op het internet, in kranten, ansichtkaarten en archieven. Door het beeld na te schilderen hoopt de kunstenaar een diepere laag te ontdekken in het beeld, een vergeten of onbekend verhaal.
Milak stelt dat onze relatie met de wereld en de geschiedenis voor een belangrijk deel bepaald wordt door de aanhoudende stroom aan beelden die we dagelijks ontvangen en absorberen. De werken van de kunstenaar bevragen de manier waarop beelden uit de massamedia blijven hangen in ons collectieve bewustzijn — en worden gerepresenteerd in films en fotografie.
Milak: "Mijn artistieke benadering is gebaseerd op zwart pigment en wit papier, aquarellen op basis van documentaire foto's, fotojournalistiek, oude kranten, ansichtkaarten, posters, documentaire films en andere propaganda-archieven. Mijn praktijk als kunstenaar is altijd sterk beïnvloed door het idee dat onze relatie met de wereld en haar geschiedenis grotendeels wordt bepaald door de ononderbroken en continue stroom van beelden die de wereld documenteert."
De praktijk van Milak gaat vaak over naoorlogse trauma's en de documentatie van politieke conflicten. Hij heeft een bijzondere fascinatie voor het werk van fotojournalist Ron Haviv, die onder meer de oorlog in Bosnië vastlegde in 1992, een conflict dat Milak op persoonlijk vlak raakte. Milak's nieuwste werken, die op dit moment te zien zijn in Rutger Brandt Gallery, gaan echter over de meer recente geschiedenis: de terugkerende lockdowns die kenmerkend zijn geworden voor de pandemie. Een periode van eenzaamheid en isolatie die de kunstenaar vaardig vangt in zwart-witte beelden.
Milak behaalde een diploma aan de Academie voor Schone Kunsten in Banja Luka en de Universiteit voor Schone Kunsten in Belgrado. In 2012 was zijn werk te zien in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Belgrado en tijdens de Biënnale van Venetië van 2017 vertegenwoordigde hij Bosnië en Herzegovina, samen met Roman Uranjek en enkele andere gastkunstenaars.