In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Antoine de Werd (advocaat en kunstverzamelaar)
Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is al vele jaren een noodzakelijk en bijzonder plezierig onderdeel van mijn leven. Ik woon en werk tussen kunstvoorwerpen. Kunst [verschaft] niet alleen visueel genot, maar stimuleert, roept emotie op en biedt de mogelijkheid tot escapisme. Even weg uit de soms lelijke werkelijkheid.
Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?
Hedendaagse kunst heb ik zelf ontdekt tijdens mijn studietijd. Mijn ouders hielden van oude prenten, porselein, antieke meubels. Mijn moeder ging wat verder, zij hield van de impressionisten. Ik vond ‘die oude meuk’ toen helemaal niks. Inmiddels waardeer ik ‘antieke’ objecten meer en meer.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
De meeste informatie komt tot mij via de online kanalen: Instagram, internet, e-mails. TV kijk ik niet en in kranten staat helaas niet zo veel over kunst.
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Een museum heeft zeker mijn voorkeur. Daar hoef je niet te praten, te ‘socializen’, wat wel moet op beurzen of in galeries. En natuurlijk, in alle rust, online (met name Instagram).
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Ik koop altijd uniek werk, nooit een oplage. Dit jaar is rustig wat betreft aankopen. Een soort sabbatical. Ik heb drukke jaren achter de rug met vele aankopen per jaar.
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Ik koop op een beurs of in de galerie. Maar met enige regelmaat ook via Instagram/online en dan kom je uiteindelijk bij een galerie terecht. Dat doe je vanuit je luie stoel. Het aanbod is gigantisch. En je hoeft met niemand te praten.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslis je/jullie?
Dat is belangrijk geworden nu wij na zeventien jaar zijn gaan samenwonen. We zitten vaak op dezelfde lijn, al hoor ik wel nog wekelijks dat ‘dat lelijke ding’ (één van mijn laatste aankopen) weg moet. Dat wil ik als het even kan voorkomen.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
In Amsterdam met Galerie Fons Welters, gevestigd in een grote ruimte in de Jordaan. Daar bestiert Nick Terra de tent. Hij doet dat goed en haalt goede jonge buitenlandse kunstenaars binnen. Martita Slewe vind ik ook goed. Zij is een ‘hardliner’: abstractie en niet ‘meewaaien met de winden’. Daar houd ik van. In Keulen zit galerie Jan Kaps, die een neusje heeft voor talent. Martin van Zomeren in Amsterdam wil ik ook niet onvermeld laten.
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?
Er is zoveel moois. Maar okay, dat wordt dan Rembrandt. Sorry, maar ik vind hem magistraal. En als dat mag voor deze rubriek: One: Number 31 van Jackson Pollock uit 1950.
Wie zijn je favoriete kunstenaars op Gallery Viewer, en waarom? Liefst een mix van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars!
- Juliaan Andeweg: heeft met zijn golfplaatachtige werk op jonge leeftijd duidelijk herkenbaar en in potentie iconisch werk gemaakt.
- Win McCarthy: een jonge Amerikaanse kunstenaar. Ik kan niet goed uitleggen waar zijn vreemdsoortig en mysterieus werk over gaat, maar het intrigeert me mateloos.
- Wouter Paijmans: heeft als jonge kunstenaar – die schildert zonder verf, en een nieuwe variant op het schilderij maakt – al met succes vele wegen bewandeld door gebruik te maken van aluminium, pallets, textiel, en dagelijkse materialen.
- Klaas Kloosterboer: de oudste in het rijtje. Zijn werk is krachtig en minimaal, groot en doeltreffend.
- David Jablonowski: sculpturen die bestaan uit diverse materialen, high tech, soms traditioneel, met een industriële maar visueel aantrekkelijke uitstraling.
Gallery Viewer en Het Parool zijn op 18 april 2019 mediapartners geworden. De samenwerking bestaat uit een uitwisseling van content. Zo publiceert Het Parool wekelijks de rubriek ‘De keuze van…’ van Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx in de krant en op de site.