We weten het allemaal: Rotterdam is de culturele broedplaats voor hedendaagse kunst in Nederland. Tientallen galeries en tentoonstellingsruimtes tonen er sinds jaar en dag de nieuwste ontwikkelingen binnen de beeldende kunst. Op zaterdag 12 en zondag 13 maart tussen 12.00 en 17.00 uur doen ze dat voor de eerste keer samen onder de vlag van Art Central Rotterdam XL. Bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende - gratis - tours langs ruim 30 galeries en tentoonstellingsruimtes om zo de levendige beeldende kunst scène in Rotterdam te ontdekken en te vieren. Én…je kunt een kunstwerk winnen en we sluiten af in de heropende Huidenclub!
Een greep uit het galerie aanbod:
COKKIE SNOEI
Cokkie Snoei exposeert het werk van twee kunstenaars die elkaar lijken te vinden in het schemergebied tussen vertrouwdheid en vervreemding: ’zo zagen hun kunstwerken heerlijk de poten onder je kijkervaring vandaan.’ De recente schilderijen van Keetje Mans (1979) met vrouwelijke ridders ogen vertrouwd, maar roepen door hun mythologische en surrealistische aard ook vragen op. In het werk van Marie Reintjes (1990) ligt de focus niet zozeer op het wat – de anekdote of het verhaal – maar op het hoe: de lijnen, vormen en lichtval van wat ze voor zich ziet. De blik op de werkelijkheid wordt zo een geheel eigen constellatie, die regelmatig om verschillende schilderstijlen en vormtalen vraagt om het best mogelijk in een schilderij te vangen.
NL=US ART
In de groepstentoonstelling 'Re-canvassed' brengt NL=US de kunstenaars Lily de Bont, Kirsten Hütsch, Gijs van Lith en Jan Maarten Voskuil samen. In hun werk tasten ze de grenzen van het doek af door deze niet alleen als object (als drager) maar ook tot subject (het onderwerp zelf) te maken. Voskuil spant het linnen op ruimtelijke frames. Vaak gebruikt hij deze als modules om hybride werken te bouwen die zich begeven op terreinen als beeldhouwkunst, design en architectuur. De Bont gaat het schilderij frontaal te lijf door de draden systematisch en nauwkeurig door te snijden en ze van het spieraam te halen of uit elkaar te weven.
PHOEBUS ROTTERDAM
In de projectruimte van galerie Phoebus biedt de tentoonstelling ‘On Reflection’ een kijkje in het werk van kunstenaar Simon Benson wiens werk niet alleen uit losse tekeningen maar ook uit ruimtelijke installaties bestaat waar tekeningen deel van uit maken. Arno Kramer over het werk van Benson: ‘Hij [Simon Benson, MK] is overigens niet alleen een zeer begenadigd en precieze tekenaar van onderwerpen als architectuur, natuur, de mens in veel hoedanigheden, portretten, enzovoort, hij ziet ook kans om deze onderwerpen op bijzondere wijze met tekst te verbinden.’
CHRYSALID GALLERY
De titel van de tentoonstelling ‘Pin Cushions’ refereert aan de emoties die je voelt als je je door de zachtheid van het speldenkussen heen de snijdende prikken van de (daarin verborgen) spelden gewaar wordt. Vladimir Radujkov wil dat zijn schilderijen dezelfde emotionele trance teweegbrengen als een speldenkussen en als zodanig wordt ervaren. Het doel van zijn schilderkunst is ‘de scherpste gevoelens tot in het zachtste plekje van de geest te brengen.’ Hij gebruikt herhalingen om een levendig lineair schaduwspel te creëren, dat bijdraagt tot de algemene dynamiek van de werken. De lijnen variëren van zeer lang tot zeer kort, bijna komma-achtig, en hij gebruikt ze om de chaos te bewerken en orde in zijn compositie aan te brengen.
ROOF-A
Tot 29 mei toont ROOF-A werk van Frank van der Salm, Sjoerd Knibbeler, Hans Broek en Seet van Hout. Wilma Süto over het werk van Seet van Hout: ‘Seet van Hout zet de verbeelding in beweging, met beelden en woorden die elkaar aanvullen. Flarden, stroken en fragmenten beschrijven en illustreren de werking van het geheugen, inclusief spaties van vergetelheid. Een berg dagboeken met geborduurd stofomslag roept een heel vrouwenleven op. Ze blijven gesloten, maar er ontstijgt een gedachtewolk aan, vol dromen, herinneringen, trauma’s en verlangens die tussen de bladzijden zijn opgetast.’
CONTOUR GALLERY
Het werk van Jan Pypers (België, 1982) lijken op stills van een filmscène je het best kunt omschrijven als ruimtelijk, cinematografisch en dromerig. De voorstellingen lijken spontaan of willekeurig ondanks dat ze perfect zijn geënsceneerd. De scenes uit ‘Nightgardeners’ komen voort uit ervaringen in - of herinneringen aan zijn jeugd van mensen die activiteiten ondernemen die niet passen bij het moment van de dag. Hoewel hij daarvoor put uit de realiteit creëert hij toch een andere wereld door minieme ingrepen in het beeld. Kleine details lijken niet in het decor te passen en genereren daardoor spanning of suggereren een geheim dat niet kan worden opgelost. Om zijn settings vast te leggen en een bepaalde sfeer te creëren, combineert de kunstenaar moderne digitale technieken met klassieke methodes uit de filmwereld zoals het gebruik van schaalmodellen en geforceerd perspectief.
FRANK TAAL
Met CATCH ’22 toont Frank Taal Galerie werk van 22 kunstenaars uit haar eigen stal, aangevuld met werk van gastkunstenaars. Deelnemende kunstenaars: Aeneas Wilder, Bram Braam, Carl Berg, Daan den Houter, Daniel Mullen, David Dimichele, Erik Sep, Frank Taal, Gerben Mulder, Hans Wilschut, Hester Scheurwater, Isabelle Borges, Jan ten Have, Manfred Peckl, Marilou van Lierop, Mike Ottink, Pieter jan Martyn, Roderik Henderson, Rutger de Vries ism Gjalt Producties, Saminte Ekeland, Stephen j Shanabrook, Ties Ten Bosch, Tom Woestenborghs, Tycho van Zomeren, Wolfgang Ganter.
CHRISTIAN OUWENS GALERIE
‘De Britse James Aldridge (1971) woont in de bossen van Zweden, waar hij de stilte graag doorbreekt met heavy metal. Zijn schilderijen staan vol met elementen uit de natuur, van vogels tot spinnenwebben.’ Dit fragment uit een interview met kunstmagazine See All This verklaart wellicht waarom Aldridge zich laat inspireren door uiteenlopende invloeden als afbeeldingen in natuurhistorische veldgidsen, landschappen uit de Renaissance, wandelingen in de natuur, aquarellen van John James Audubon en heavy metal-muziek. Zijn schilderijen tonen een eclectische wereld bestaande uit planten, bloemen en dieren die op een gelaagde en complexe manier interacties met elkaar aangaan. De opening van de tentoonstelling 'Slow Burn' van James Aldridge vindt plaats op zaterdag 12 maart om 16.00 uur. Hierbij zal de kunstenaar aanwezig zijn.
‘Soundtrack for a Troubled Time’ in de HuidenclubDe slotmanifestatie van Art Central Rotterdam XL is tevens de heropening van de Huidenclub: een nieuw experimenteel platform in Rotterdam voor de productie en presentatie van hedendaagse cultuur. De heropening wordt gevierd met de groepstentoonstelling ‘Soundtrack for a Troubled Time’ - gecureerd door Chris Bestebreurtje en Petra Kuipers - met als deelnemende kunstenaars: Mathieu Kleyebe Abonnenc, Katinka Bock, Charbel-joseph H. Boutros & Stéphanie Saadé, Edith Dekyndt, Angela Detanico & Rafaël Lain, Roni Horn en Cally Spooner. Curatoren: Chris Bestebreurtje & Petra Kuipers.
Stempelkaart
Met een (stempel)kaart, met daarop een overzicht van alle locaties van alle deelnemende partijen, kunnen deelnemers meedoen met de georganiseerde - gratis – tours of zelf hun route bepalen. 20 Stempels kunnen bovendien een kunstwerk opleveren.
Gratis rondleidingen
Ontdek de Rotterdamse kunstwereld tijdens gratis rondleidingen met een ervaren kunstgids. De routes brengen je naar verschillende locaties, waar je steeds korte introducties krijgt. Op die manier kun je je oriënteren, mensen ontmoeten en netwerken. Samengesteld door Art Index Rotterdam Tours. Voor informatie over de rondleidingen en deelname klik hier:
https://www.eventbrite.com/o/41459598793
Win een kunstwerk!
Verzamel op je stempelkaart minimaal 20 verschillende stempels bij de 30+ deelnemers en maak kans op een kunst-tegoedbon ter waarde van €400.
Spelregels: maak een foto van jouw verzameling stempels – deel deze uiterlijk zondagavond 13 maart ‘22 op Facebook/Instagram met de tag @artcentralrotterdam. De winnaar wordt online bekend gemaakt.
Over de deelnemers
Deelnemende galeries: Christian Ouwens, Chrysalid Gallery, Cokkie Snoei, Contour Gallery, Frank Taal, NL=US Art, PHOEBUS Rotterdam, Root Gallery, ROOF-A Wilfried Lentz Rotterdam, VIVID Galerie, ZERP Galerie, JOEY RAMONE
Deelnemende tentoonstellingsruimtes en instituties: Garage Rotterdam, Kunstinstituut Melly, TENT, A Tale of A Tub, Huidenclub, MAMA, PrintRoom, Studio Seine, Murals Inc. Brutus, Galerie Atelier Herenplaats, Het Archief, Hilton Art Lab, Huis van de Fotografie.